معرفی رشته مهندسی سازه
- معرفی رشته های تحصیلی
- 6th اکتبر 2022
- بازدید
- 0 دیدگاه
مهندسی عمران سازه آشنایی با دروس و بازار کار
مهندسی سازه یکی از گرایش های اصلی و پرطرفدار رشته مهندسی عمران است. در واقع بعد از پذیرش در در دانشگاه در مقطع لیسانس در رشته مهندسی عمران، می توان با هدف ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد (تحصیلات تکمیلی) برای گرایش سازه وارد رقابت کنکور شد.
معرفی رشته مهندسی سازه
معمولا مهندسی سازه با طراحی و اجرای ساختمان ها وسازه های غیر ساختمانی شناخته می شود. مهندسان سازه افرادی هستند که به طراحی، تحلیل و نظارت بر اجرای پروژه های عمرانی می پردازند. ساخت ساختمان های بلند و کوتاه، پل ها، تونل ها، سازه های آبی و سدها، سازه های صنعتی و دریایی، نیروگاه، دیوارهای حائل، تأسیسات نفتی، سازه های نگهبان و… بر عهده ی مهندسین سازه می باشد.
مهندسان در رشته ی مهندسی سازه، قادر به طراحی سازه های بلند مرتبه، سازه هایی با رفتار غیر خطی، انواع مقاطع متغیر به کار رفته در تیر و ستون و مدلسازی دقیق سازه در نرم افزارهای عمرانی می باشند.
مهندسی سازه هزاران سال پیش هنگام ساختن سازه هایی مانند اهرام در مصر یا آکروپولیس در یونان به عنوان علمی تخصصی مورد استفاده قرار گرفت. اما امروزه مهندسی سازه شاخه ای از رشته مهندسی عمران است که شامل استفاده از قوانین فیزیک، ریاضیات و دانش تجربی برای طراحی ایمن المان های سازه ای تحت بارهای وارده به ساختمان های ساخته شده توسط انسان است. رشته مهندسی سازه در دنیای مدرن، دانش گسترده و مفصلی را ارائه می دهد که می تواند عملکرد اشکال مختلف و متریال های مورد استفاده در سازه ها را برای مقاومت در برابر بارها و تنش ها به طور دقیق پیش بینی کند.
مهندسی سازه در ایران یکی از گرایش های اصلی و معمولا پرطرفدارترین شاخه رشته مهندسی عمران است. در واقع بعد از پذیرش در در دانشگاه در مقطع لیسانس در رشته مهندسی عمران، می توان با هدف ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد (تحصیلات تکمیلی) برای گرایش سازه وارد رقابت کنکور شد.
داوطلبان دانشگاه های سراسری و آزاد پس از قبولی در رشته سازه می توانند به مدت چهار ترم و حداکثر سه سال در مقطع ارشد شروع به تحصیل کنند. دانشگاه های صنعتی شریف، امیرکبیر، دانشگاه تهران، علم و صنعت، تربیت مدرس و دیگر دانشگاه های سرتاسر کشور که رشته های مهندسی را تحت پوشش قرار می دهند.
مهندسی سازه چیست؟
مهندسی سازه (به انگلیسی: Structural engineering) بخشی از مهندسی عمران و مهندسی هوافضا است. در مهندسی عمران، مهندسی سازه در مورد سازه های انتقال بار از اجزاء یک ساختمان یا بنا به محل تکیه گاهی آنها مانند پی سازه صحبت می کند. مهندسی سازه گرایشی از مهندسی است که با طراحی سیستم های سازه ای به هدف تأمین باربری و ایجاد مقاومت در برابر نیروهای گوناگون وارد بر سازه سروکار دارد. مهندسی سازه معمولا با طراحی ساختمان ها و سازه های غیرساختمانی سر و کار دارد و همچنین نقش ضروری ای در طراحی ماشین آلات، در جاهایی که یکپارچگی سازه ای بر روی ایمنی و اطمینان پذیری ماشین تأثیر دارد، کار می کند. طراحی بسیاری از ساخته های دست بشر، از مبلمان تا تجهیزات پزشکی، از خودرو و … نیاز به حضور مهندس سازه دارد.
سازه های رشته مهندسی سازه
از مهمترین سازه ها می توان به پل، سد، پی، سازه های دریایی، خطوط لوله، نیروگاه، دیوارهای حائل و سازه های نگهبان، راه، تونل و آبرو اشاره کرد.
در حال حاضر در مقطع کارشناسی ارشد مهندسی سازه در دانشگاه های ایران دروس زیر به تأیید وزارت آموزش عالی رسیده است.
ریاضیات عالی مهندسی، دینامیک سازه ها، تئوری الاستیسیته و پلاستیسیته، روش اجزاء محدود، سمینار، پایان نامه تز، پایداری سازه ها، بتن پیش تنیده، طراحی لرزه ای سازه های فولادی، طراحی لرزه ای سازه های بتنی، سازه های فلزی پیشرفته، سازه های بتن آرمه پیشرفته، تئوری پوسته ها و ورق ها، بهینه سازی سازه ها، پل سازی، بهینه سازی سازه ها، تحلیل ماتریسی سازه ها.
دروس رشته مهندسی سازه :
چارت دروس کارشناسی ارشد مهندسی سازه به شرح زیر است :
دروس جبرانی با ۲۲ واحد :
استاتیک و مقاومت مصالح، تحلیل سازه ها، طراحی سازه های فولادی، طراحی سازه های بتنی، مبانی مکانیک خاک، مقررات ملی ساختمان، تحلیل ماتریسی سازه ها.
دروس اصلی و تخصصی الزامی با ۱۵ واحد:
ریاضیات عالی مهندسی، دینامیک سازه ها، تئوری الاستیسیته و پلاستیسیته، روش اجزاء محدود، سمینار، پایان نامه.
دروس تخصصی اختیاری با ۹ واحد :
پایداری سازه ها، سازه های فلزی پیشرفته، سازه های بتن آرمه پیشرفته، مهندسی زلزله، اصول طراحی سازه های دریایی، طراحی غیر ارتجاعی سازه ها، بتن پیش تنیده، اثر زلزله بر سازه های ویژه، طراحی ساختمان ها در برابر زلزله، بهینه سازی در مهندسی عمران، تئوری صفحات و پوسته ها، سدهای بتنی، نگهداری و ترمیم سازه ها، آزمایشگاه سازه، مهندسی پل، تئوری پلاستیسیته، سازه های فضایی، تکنولوژی عالی بتن، ایمنی در سازه ها، مهندسی پی پیشرفته، طراحی هیدرولیکی سازه ها، اندرکنش خاک و سازه، دینامیک خاک، اندرکنش سازه و آب، بهسازی سازه های آسیب دیده در زلزله.